Cinsel TerapiCinsel terapi, eğitimli ve uzman kişilerin cinsel sorunlar hakkında bireylere ya da çiftlere uyguladığı tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemini yalnızca psikologlar ve psikiyatristler uygulayabilir. Yaşanan olaylar veya tecrübeler göz önünde bulundurulmaksızın, bu konuda uzmanlaşmış ve belli bir eğitim almış kişiler tarafından tedavi uygulanmalıdır. Çünkü insan psikolojisini ve beynini en çok etkileyen etkenlerden biri cinsel yaşamdır. Cinsel yaşamında sorunlar yaşayan bireyler, iş hayatına, aile hayatına ve çevresindeki insanlara karşı davranış ve düşüncelerini değiştirebilir. Her gün ve gece bu sorunları kafasına takarak günlerinin sorunlu geçmesine neden olabilir. Cinsel terapi uygulanacak kişiler, dış etkenlerden ve söylentilerden etkilenmeden, uzman kişiler tarafından tedaviye başlamalıdırlar. Cinsel Terapi SüreciCinsel terapi uygulaması genellikle 30-60 dakika arasında sürer ve kişiye göre değişebilir. Zaman bakımından uygun süreçler olduğu için kişiler bu tedavi süresini gün içerisinde kolaylıkla alabilirler. Hasta ile uzman arasında güven ve mahcubiyet problemleri ilk aşamada yaşanabilir. Hasta, rahatsızlığını dile getiremeyebilir ve mahrem konuları konuşmaktan utanabilir. Bu doğal bir durumdur. Terapistin yardımıyla hasta bu durumu fazla zorlanmadan aşabilir. Cinsel terapi genellikle çiftler için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurgular. Bazı durumlarda tek birey olarak bilgilendirme ve tedavi uygulanabilir. Ancak genel olarak çift olarak hareket edilirse, bu durumun üstesinden daha kolay gelinebilir ve tedavi edilebilir. Cinsel Terapist Ne Yapar?Cinsel terapist, ilk önce kişiyi dinler. Olayları sırasıyla ve eksiksiz olarak anlatmasını ister, bunu anlatırken çiftin bir arada olmasını tercih eder. Kişinin sorunlarını anlamaya çalışır, sorunun neden ve nasıl kaynaklandığını belirler ve kişiye rahatsızlığından dolayı tanı koyar. Tanıya göre kişiye bir program hazırlayıp uygulaması gerekenleri bildirir. Terapinin kısa sürede etkili olabilmesi için kişilerin ilk seanslarda çift olarak başlaması, daha sonralarda terapistin programına göre tek olarak seanslara alınması gerekebilir. Seanslarda, terapist kişiye çeşitli bilgilendirmeler yapar ve evde yapması gereken görevler ve ödevler verir. Terapist, bu ödevlerin konusunu kişilere ayrıntılı olarak nasıl uygulayacaklarını öğretir. Ödevler genellikle nefes alıp verme, gevşeme ve odaklanma ile başlar. Bu eğitimleri başarı ile yapan kişi tedaviye sıkı bir şekilde sarılmış olur. Daha sonrasında odaklanmadan uzaklaşma, dokunma egzersizleri ve duygusal egzersizlerle eğitimlerine devam eder. Cinsel terapide seans süresi genellikle 6-8 seans arasında sürer. Kişinin azmi ve tedaviye uyumuna bağlı olarak 4-6 hafta arasında çözüm alınabilir. Cinsel Terapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Cinsel terapi, sadece cinsel sorunların yaşandığı durumlarda değil, ergenlik çağındaki tüm bireylere anlatılması ve tedavi yöntemlerinin öğretilmesi gereken bir konudur. Bireylerin bu sorunları yaşamadan tanıması ve üstesinden gelmesi için ergenlik çağından itibaren düzenli ve etkili bir şekilde bilgilendirilmelidir. İleri yaşamlarında karşılaşacakları durumlar olursa erkenden tedaviye başlanması gerektiği öğretilmelidir. Ülkemizde bu konulara utanarak bakılmaktadır. Rahatsızlık yaşayan kişiler, bu durumu erteleyerek kendilerini çıkmaz durumlara sokmaktadırlar. Halbuki günümüz şartlarında bu sorunların çözülmesi artık çok kolaydır. Tedavi yöntemleri gelişmiş olup her türlü tedavi sağlanabilmektedir. Cinsel terapi, bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklı ilişkiler kurmalarını sağlamak amacıyla önemli bir yer tutmaktadır. |
Cinsel terapi sürecinde, terapistin ödevler vererek bilgilendirme yaptığından bahsetmişsiniz. Bu ödevlerin konusunu öğrenirken zorlandığınız veya utandığınız oldu mu? Ödevleri yaparken eşinizle birlikte hareket etmenin tedavi sürecine etkisi nasıl oldu?
Cevap yazBoğaçhan,
Cinsel terapi sürecinde terapi ödevlerinin konusunu öğrenirken bazen zorluk ya da utangaçlık yaşamak oldukça yaygın bir durumdur. Bu, özellikle cinsel konuların toplumsal tabularla çevrili olduğu toplumlarda daha fazla hissedilebilir. Ancak, bu ödevler aslında tedavi sürecinin bir parçası olarak tasarlandığı için, ödevlerin amacını ve faydasını anlamak, bu zorlukları aşmanızı kolaylaştırabilir.
Eşinizle birlikte hareket etmek ise tedavi sürecinin etkinliğini artırabilir. Beraber yapılan ödevler, iletişimi geliştirir ve karşılıklı anlayışı artırır. Bu, sürecin daha verimli olmasına ve birbirinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Eşinizle birlikte bu ödevlere katılmak, hem terapi sürecine bağlılığınızı güçlendirir hem de birbirinize olan desteğinizi artırır. Bu da sonuçta tedavi sürecinin başarısını olumlu yönde etkiler.